Wat is Logistiek management?

HomepageFleetmanagement begrippenlijstWat is Logistiek management?

Logistiekbeheer is deel van supply chain management en het is verantwoordelijk voor het plannen en implementeren van efficiënte systemen om goederen van het punt van herkomst (bijv. een fabriek) tot het punt van consumptie te brengen (bijv. een winkel of het huis van een klant).

Logistieke beheersystemen zijn over het algemeen gericht op het transport van producten, in plaats van op de voertuigen die gebruikt worden om producten te vervoeren (ook wel transportbeheer genoemd) In veel gevallen gaat het om intermodaal, of om verschillende soorten vervoer (bv. over de weg, per spoor, enz.), distributiekanalen.

Sommige bedrijven zullen externe logistieke adviseurs inzetten om het goederentransport te beheren, aangezien ze vaak over deskundige kennis en connecties in de transportsector beschikken om de algehele efficiëntie en kostenbesparingen te verbeteren. Vervoerde producten kunnen gelabeld worden met streepjescodes, RFID-tags of GPS voor locatietracking om de voortgang van goederen tot aan hun eindbestemming te volgen en om de integriteit van de toeleveringsketen te verbeteren.

Wat zijn de taken van een logistiek manager?

Logistieke managers houden toezicht op de afdelingen die materialen en voorraden in een bedrijf ontvangen (d.w.z. inkomende logistiek) en houden toezicht op de magazijnen, opslagafdelingen en verzendactiviteiten (d.w.z. uitgaande logistiek). Soms kunnen supply chain managers verantwoordelijk zijn voor retourlogistiek, het retourneren van defecte goederen van consumenten.

Wat zijn de 7 R’s van logistieke managementdiensten

Er zijn zeven ‘juisten’ in logistiek management:

  1. Juiste product - Logistieke dienstverleners moeten de materialen die ze verwerken begrijpen, of het nu gaat om grondstoffen voor een fabriek of om afgewerkte goederen die tot aan de deur van de klant worden bezorgd.
  2. Juiste plaats - Afhankelijk van het type klant - groothandelaar, fabriek of detailhandelaar - kan een toeleveringsketen door verschillende faciliteiten lopen, van boerderijen, havens of distributiecentra tot aan de veranda van de consument.
  3. Juiste prijs - Kosteneffectieve logistieke diensten kunnen helpen om de bedrijfsresultaten van zowel de klant als het logistieke managementbedrijf te verbeteren.
  4. Juiste klant - Klanten die uitgebreide supply chain management-services nodig hebben, kunnen variëren van e-commerce retailers tot fabrieken die grote hoeveelheden grondstoffen verwerken.
  5. Juiste omstandigheden - de juiste opslag van goederen (d.w.z. opslag in de koelketen) en degelijke materiaalverwerkingsprocessen helpen klanten om hun goederen in ideale omstandigheden te ontvangen.
  6. Juiste tijd - Bijna realtime tracking van leveringen tot aan hun eindbestemming kan helpen om aan de eisen van de klant te voldoen.
  7. Juiste hoeveelheid - Kosteneffectieve orderafhandeling en efficiënt magazijnbeheer zijn vaak afhankelijk van precies de juiste hoeveelheid goederen die in elke fase van de toeleveringsketen aankomen.

Wat zijn de voordelen van logistiek beheer?

  1. Verhoogde klanttevredenheid - Met efficiënte logistieke beheersystemen kunnen bedrijven verstoringen verminderen en de snelheid en betrouwbaarheid van hun leveringen verbeteren.
  2. Verbeterde transparantie - Inzicht in elke stap van de toeleveringsketen helpt bedrijven gebieden te markeren die verbeterd moeten worden en klanten gerust te stellen dat hun producten in de beste staat bij hen terechtkomen.
  3. Kostenbesparingen - Naast het verbeteren van de klanttevredenheid, geeft een goed niveau van logistieke processen een bedrijf controle over de vracht terwijl het zijn faciliteiten binnenkomt en verlaat, en helpt het bij voorraadbeheer en orderverwerking, wat allemaal aanzienlijk de kosten kan verlagen.

Onze oplossingen

Alles weergeven
GPS Voertuig Tracking

GPS Voertuig Tracking

Fleetmanagementsoftware en GPS auto volgsysteem van de grootste telematica-provider. Krijg inzicht in de prestaties van uw wagenpark en bespaar op de kosten.

Asset Tracking Software

Asset Tracking Software

Volg uw materieel met GPS asset tracking. Door al uw waardevolle assets in kaart te brengen, weet u zeker dat materieel – wanneer nodig – snel vindbaar is.


Prijzen en onderscheidingen

2023 Gold Globee Award for Artifical Intelligence Solutions

AI Dashcam

2023 Bronze Stevie Award for Company of the Year

Automotive & Transport Equipment

CompassIntel Award 2023

Artificial Intelligence: Enterprise Solution 2023

MFA 2022

Best Telematics Solution for Fleet Managers Italy 2022

ABI

Top Innovator 2022

IoT Evolution Awards

Product van het Jaar 2021

One Planet Awards

Goud 2020

Stevie Awards

Zilver 2020

IT World Awards

Goud 2020

Golden Bridge Awards

Goud 2020

G2

4.2 sterren

Green Industry Pros

Editor’s Choice 2019

Top 50 opdrachtnemers

Nieuwe producten 2019

Best in Biz

Zilver 2019

IoT Innovator

Goud 2019

The Golden Bridge

Goud 2019

One Planet

Goud 2019