Digitale tachograaf uitlezen op afstand

Digitale tachograaf uitlezen op afstand

De digitale tachograaf oplossing van Verizon Connect biedt de mogelijkheid om tachograaf bestanden op afstand te downloaden om u te helpen te voldoen aan de wetgeving, uitval van uw voertuig te verminderen en de dagelijkse processen te stroomlijnen.

HomepageOplossingDigitale tachograaf

Meer automatisering. Minder gedoe.

Voldoen aan wetgeving hoeft niet ten koste te gaan van de productiviteit, wanneer u gebruikmaakt van de tachograaf-software van Verizon Connect. 

Automatiseer de downloads van bestuurderskaart- en voertuigbestanden en krijg direct toegang via Verizon Connect Reveal.


Digitale tachograaf uitlezen op afstand

Digitale tachograaf uitlezen op afstand

Goed nieuws: voertuigen hoeven niet langer fysiek aanwezig te zijn om de meest recente tachograafdata uit te lezen.

Download up-to-date bestanden via internet, zonder dat u de chauffeur lastigvalt. Zo heeft u inzicht in de gereden uren en kunt u nieuwe opdrachten veilig toewijzen binnen de rijlimieten.


Alles op één kaart

Alles op één kaart

Dankzij integratie van live-kaarten ziet u:

  • De huidige locatie en status van chauffeurs
  • Chauffeurs die bijna op hun wettelijk toegestane aantal uren zitten
  • De beste mogelijkheden voor toewijzing van nieuwe opdrachten

Slimme hardware. Betrouwbare data.

Slimme hardware. Betrouwbare data.

De geavanceerde hardware van Verizon Connect maakt rechtstreeks verbinding met de tachograaf in uw voertuig en stuurt data naar Reveal.

Beheer uw wagenpark beter met:

  • Driver ID- en statusupdates
  • Voertuig- en motorgegevens

Vereenvoudig met één complete oplossing

Vereenvoudig met één complete oplossing

Onze digitale-tachograafoplossing is onderdeel van het volledig uitgeruste assortiment van Verizon Connect met coaching van bestuurders, tankkaartbeheer en voertuigtracking.


Veelgestelde vragen

Wat is een digitale tachograaf?

Een digitale tachograaf is een apparaat dat gemonteerd is in een voertuig, doorgaans een groot commercieel voertuig dat goederen of personen vervoert. Dit apparaat is aangesloten op de versnellingsbak en er kan een bestuurderskaart in worden gestoken. Het doel van een tachograaf – ook wel: tacho – is om te helpen ervoor te zorgen dat commerciële bestuurders het maximale aantal dagelijkse en tweewekelijkse rij-uren niet overschrijden en de minimale hoeveelheid rusttijden per dag en per week aanhouden.

Wagenparkbeheerders zijn verplicht tachografen te installeren in alle relevante voertuigen en regelmatig de geregistreerde data te downloaden en op te slaan. Hiermee voldoen wagenparkbeheerders niet alleen aan EU-wetgeving, ze kunnen deze gegevens ook gebruiken om ervoor te zorgen dat hun chauffeurs blijven voldoen aan de wetgeving en dat de tachograaf correct werkt.

Wagenparkbeheerders moeten bestuurdersdata minstens één keer per 28 dagen downloaden en voertuigdata minstens één keer per 56 dagen. Wagenparkbeheerders en vervoerscoördinatoren kunnen deze informatie gebruiken om chauffeurs te helpen binnen het wettelijk gestelde aantal rij-uren te blijven en om nieuwe opdrachten toe te wijzen op basis van beschikbare uren.

Heb ik een digitale tachograaf nodig?

Een digitale tachograaf is volgens EU-wetgeving wettelijk verplicht voor de meeste bestuurders van commerciële voertuigen die goederen of personen vervoeren en voldoen aan specifieke criteria, zoals een GVW van meer dan 3,5 ton.

Vrijstelling van de tachograaf

Mogelijk bent u vrijgesteld als een van de volgende situaties van toepassing is:

  • Voertuigen beperkt tot een snelheid van minder dan 40 km/u
  • Noodhulpvoertuigen
  • Pechdienstvoertuigen
  • Niet-commerciële voertuigen lichter dan 7,5 ton
  • Voertuigen ouder dan 25 jaar

Mogelijk zijn er andere vrijstellingen, maar als u passagiers- of goederenvoertuigen zwaarder dan 3,5 ton in bedrijf heeft, heeft u hoogstwaarschijnlijk een tachograaf nodig. Heeft u die niet geïnstalleerd, dan loopt u het risico op forse boetes.

Hoe kan ik huidige bestuurdersdata bekijken?

Met een connected digitale tachograaf van Verizon Connect kunt u inloggen in uw online fleetmanagementsoftware en de huidige data van al uw chauffeurs zien. De software kunt u ook zo instellen dat u een melding ontvangt wanneer uw chauffers niet voldoen aan de wetgeving.

Driver ID-functionaliteit – waarbij gebruikgemaakt wordt van een sleutelhanger waarmee een chauffeur zich aanmeldt – maakt het gemakkelijk om vast te stellen wie wanneer reed. Zo kunnen wagenparkbeheerders bestuurders coachen op basis van individuele prestaties en wettelijke vereisten.

Vervoerscoördinatoren kunnen opdrachten sneller en efficiënter toewijzen wanneer ze weten of chauffeurs op dit moment aan de wetgeving voldoen. Dit is mogelijk op basis van up-to-date informatie die beschikbaar is via het online dashboard.

Wat is het wettelijk toegestane aantal rij-uren?

Voor voertuigen waarvoor een tachograaf vereist is, geldt een maximum aantal van negen rij-uren. Twee keer per week zijn echter tien rij-uren toegestaan.

Daarnaast moeten chauffeurs na elke vierenhalf uur rijden een rustpauze van minimaal 45 minuten nemen.

In totaal mag er niet meer dan 56 uur per week en niet meer dan negentig uur per twee weken gereden worden.

In deze periode moeten chauffeurs elke dag een rustperiode van ten minste elf uur hebben. Maximaal drie keer per week mag deze rustperiode negen uur zijn.

Tachograafsoftware van Verizon Connect kan zowel chauffeurs als wagenparkbeheerders helpen bij rijduurbeperkingen. Ook kunnen ze beschikbare resterende tijd en te nemen pauzes bekijken.

Hoe maak ik een rapportage over individuele chauffeurs?

Tachografen maken aparte opnamen van voertuig- en bestuurdersdata. Bij het begin van zijn of haar dienst gebruikt de chauffeur een sleutelhanger voor de tachograaf. Daardoor weet het apparaat aan welke Driver ID het data moet toewijzen, zoals rijtijd, snelheid, afstand en rustmomenten.

Deze informatie kan u helpen de veiligheid te verbeteren, te voldoen aan wetgeving en de algehele productiviteit van uw wagenpark te verhogen.

Met behulp van de tachograafsoftware van Verizon Connect bent u minder tijd kwijt aan het verwerken van data voor wetgevingsrapportages. Het op afstand downloaden van data betekent ook dat u downtime of onderbrekingen voor uw vrachtwagens en chauffeurs kunt beperken, wanneer u deze informatie wilt inzien.