HomepageKennisbankKlantcasesGemeente Wetteren gebruikt Verizon Connect om CO2-uitstoot te verminderen

Klantcase

Gemeente Wetteren gebruikt Verizon Connect om CO2-uitstoot te verminderen

Dankzij Verizon Connect krijgt de gemeente Wetteren aan de hand van het aantal gereden kilometers en het brandstofgebruik een gedetailleerd inzicht in de CO2-uistoot van de voertuigen.
Wim De Jonghe
Coördinator Technische Dienst

De technische dienst van de gemeente Wetteren, bij Gent, maakt sinds april 2017 gebruik van de Verizon Connect Reveal-software in 41 van zijn voertuigen, van bestelwagens over grasmaaiers tot veegwagens. Daarmee bespaart de Oost-Vlaamse gemeente niet alleen kosten, maar krijgt het ook inzicht in onder meer voertuiglocaties, snelheid en gereden kilometers. Dankzij de webgebaseerde oplossing is Verizon Connect Reveal voor de gemeente Wetteren onder andere een intuïtieve tool om de CO2-uitstoot en de brandstofkosten niet alleen te monitoren, maar vooral ook te verlagen. Dat kadert bovendien in het burgemeestersconvenant dat de gemeente Wetteren mee ondertekende.

De gemeente Wetteren is de eerste Belgische gemeente die haar wagenpark optimaliseert met Verizon Connect Reveal. De medewerkers van de technische dienst zijn continu op de baan voor allerhande onderhoudszaken op het openbare terrein: gras maaien, straten kuisen, herstellingen, etc.

“Voordat we met Verizon Connect in zee gingen, maakten we gebruik van een soortgelijk track-en-trace-systeem”, zegt Wim De Jonghe, coördinator van de technische dienst van Wetteren. “Maar de software van dat systeem stond veel minder ver dan die van Verizon Connect. Er waren amper rapportagemogelijkheden en het systeem werd nooit geüpdatet. Alle informatie die voor ons handig is, zoals CO2-rapportering, brandstofgebruik, snelheid en afgelegde kilometers, kunnen we nu wél makkelijk uit het systeem halen. We zien dagelijks, wekelijks of maandelijks bijvoorbeeld het aantal uren dat een voertuig stationair draait of de draaiuren van de machines. We weten van elk voertuig ook perfect hoe hard de chauffeur heeft opgetrokken en hoe snel hij gereden heeft.”

Andere grote voordelen van Verizon Connect Reveal zijn de notificaties die Wim en de andere medewerkers ruim op voorhand krijgen wanneer een machine of voertuig onderhoud nodig heeft en het feit dat alle kosten nu perfect op voorhand gebudgetteerd zijn. “We betalen maandelijks een vast bedrag per voertuig en weten wat het op jaarbasis kost. Ook hebben we inzicht in wat er mogelijk bijkomt.”

Live map voor spoedopdrachten

Het hele proces van de aanvraag tot en met de implementatie van de 41 dienstvoertuigen is heel vlot verlopen. Wim De Jonghe: “Bovendien is de software heel duidelijk en klantvriendelijk. Voor de meer technische zaken, zoals het koppelen van de gegevens van een externe brandstofleverancier aan het systeem, voorziet Verizon Connect opleidingen.”

De gemeente Wetteren maakt ook gretig gebruik van de live map van de Reveal-software. Op elk moment kan Wim De Jonghe zien waar welk voertuig exact is. “Bij spoedopdrachten kunnen we op die manier heel snel schakelen. We zien waar de dichtstbijzijnde medewerker is en kunnen hem meteen naar de volgende opdracht sturen. Niet alleen winnen we zo tijd en besparen we kosten, ook naar informatievoorziening naar de klant toe is dat een grote troef.”

Burgemeestersconvenant

Begin 2017 ondertekende de Gemeente Wetteren het burgemeestersconvenant. Dat convenant voor klimaat en energie brengt verschillende lokale en regionale autoriteiten samen die zich engageren om de klimaat- en energiedoelstellingen van de EU op hun grondgebied te verwezenlijken. De ondertekenaars zeggen toe om de CO2-uitstoot tegen 2030 met minstens veertig procent te verminderen ten opzichte van 2011, en om hun grondgebied meer weerbaar te maken tegen de klimaatverandering.

Dankzij Verizon Connect Reveal krijgt de gemeente Wetteren aan de hand van het aantal gereden kilometers en het brandstofgebruik een gedetailleerd inzicht in de CO2-uistoot van de voertuigen. Wim De Jonghe: “We volgen op wie zijn voertuig stationair laat draaien als hij aan het werk is. Op die manier kunnen we tijdig ingrijpen en de bestuurders erop aanspreken.” Om een CO2-neutraal Wetteren te compenseren, heeft de gemeente een bos nodig met drie maal de oppervlakte van de gemeente. Dat ze via de software en de uitgebreide CO2-rapportages van Verizon Connect zo hun steentje kunnen bijdragen aan het behalen van de doelstellingen, stemt Wim De Jonghe uiteraard heel tevreden.


Tags: Planning, Controle kosten, Omzet & ROI, Productiviteit & Efficiëntie, Inspecties

Wellicht ook interessant voor u

Alles bekijken