HomepageKennisbankBlogCO2-neutraal in 3 stappen: op naar een groen wagenpark
3 minuten om te lezen

CO2-neutraal in 3 stappen: op naar een groen wagenpark

Door Jan Willem Doornbos 2 februari 2020

Met de jaarwisseling zijn we ook weer een stap dichter bij het jaar 2021 gekomen: het jaar waarin de uitstoot van het gemiddelde wagenpark in Europa gedaald moet zijn tot 95 gram CO2 per kilometer. En hoewel termen als groen rijden en CO2-neutraliteit ons steeds vaker om de oren vliegen, blijkt de gemiddelde CO2-uitstoot van Europese wagenparken toch te stijgen.

Om CO2-uitstoot effectief te verlagen, zou het het best zijn om zoveel mogelijk voertuigen te vervangen door elektrische auto’s. Zo bouwt UPS momenteel 1.500 voertuigen om, zodat ze een elektrische aandrijving krijgen. Bovendien kondigde het bedrijf in december 2017 aan 125 elektrische Tesla-vrachtwagens aan te schaffen. Als een van de grootste fleetowners ter wereld, hebben ze hier de middelen voor. Maar dat geldt natuurlijk niet voor elke organisatie. Gelukkig zijn er tal van dingen die u kunt doen om uw CO2-uitstoot te verlagen, ook als u een kleinere organisatie heeft. Drie stappen om uw wagenpark groener te maken.

Zorg voor inzicht

Voor een duurzaam wagenpark is het ten eerste zaak dat er inzicht is in de manier waarop de voertuigen worden ingezet. Want pas als u inzicht heeft in bijvoorbeeld rijgedrag of gereden kilometers kunt u zien in hoeverre dit zuiniger kan en kunt u slimmer plannen. Zijn er bijvoorbeeld onnodige kilometers gemaakt doordat een werknemer is omgereden? Of is een medewerker op pad gestuurd, terwijl een andere medewerker dichter bij de plaats van bestemming was?

Door slim te plannen, kunt u de meest ideale route bepalen en wordt het werk zo efficiënt mogelijk verdeeld. Bovendien betekent een kortere rijtijd minder brandstofkosten. Zo bevordert slimmer plannen niet alleen de productiviteit van uw onderneming, maar zorgt het ook nog eens voor minder brandstof- en dus CO2-uitstoot.

Maak rijgedrag bespreekbaar

Een tweede manier om de CO2-uitstoot van uw organisatie te verlagen, is door waakzaam te zijn op rijgedrag. Hiervoor is, om te beginnen, een bewustzijn van rijstijl nodig. Zo zorgt langzamer rijden voor een lagere weerstand, is rijden met cruise control efficiënter voor de motor en voorkomt op het juiste moment schakelen over- of ondertoeren voor optimaal vermogen.

GPS tracking een overweging voor uw organisatie? Lees in onze Buyer’s Guide waar u op moet letten bij de aanschaf van een systeem.

Ook goed en tijdig onderhoud is een vereiste, want goed onderhouden voertuigen leveren efficiëntere prestaties en gebruiken minder brandstof dan voertuigen die worden verwaarloosd. Vergeet hierbij ook niet om regelmatig de bandenspanning te controleren. Zorg er vervolgens voor dat rijgedrag, en zuinig rijgedrag in het bijzonder, bespreekbaar is binnen de organisatie. Zo worden medewerkers meer bewust van hun rijstijl en stimuleert u hen mee te denken over eventuele aanpassingen.

Stimuleren en belonen

Zodra rijgedrag inzichtelijk en bespreekbaar is, kunnen mensen hierop aangestuurd worden. Maar dit moet voor medewerkers vooral geen ‘gedoe’ zijn. Voorzie hen dus van de juiste trainingen, zodat ze weten wanneer ze goed bezig zijn.

Weten ze bijvoorbeeld dat het stationair laten draaien van hun voertuig misschien zuiniger lijkt, maar dit niet is? Volgens onderzoek van het automerk Ford staat een uur stationair draaien ongeveer gelijk aan het rijden van veertig kilometer; terwijl het herstarten van de motor qua brandstofverbruik slechts gelijkstaat aan het dertig seconden stationair draaien. En door zuinig rijgedrag daadwerkelijk te belonen, worden medewerkers nog meer gestimuleerd om hun steentje bij te dragen aan een lagere CO2-uitstoot.

Een beter milieu én een gezonder bedrijf

Voor een duurzaam wagenpark is zuinig en efficiënt rijden essentieel. Hier komt fleetmanagement om de hoek kijken. Een fleetmanagementsysteem geeft inzicht in zaken als brandstofgebruik, onderhoud en gereden kilometers. Op die manier draagt zo’n systeem bij aan het zuiniger inzetten van voertuigen, en zorgt het voor een duurzaam en groener wagenpark. Bovendien maakt een fleetmanagementsysteem de resultaten van dit soort maatregelen direct inzichtelijk. Zo is een ‘groen’ wagenpark dichterbij dan u denkt – en dat draagt zowel bij aan een beter milieu, als aan een gezonder bedrijf.


Jan Willem Doornbos

Jan Willem schrijft graag over de ontwikkelingen in de markt, tips & tricks, quick-wins en inspirerende cases.


Tags: Prestaties & Training, Productiviteit & Efficiëntie

Wellicht ook interessant voor u

Alles bekijken