HomepageKennisbankBlogHoe u uw elektrische wagenpark slim kunt beheren
5 minuten om te lezen

Hoe u uw elektrische wagenpark slim kunt beheren

Door Verizon Content team 23 september 2020

Een essentieel aspect van effectief wagenparkbeheer is het inzetten van de modernste technologieën om uw operationele efficiëntie en productiviteit te verhogen. Op deze manier kunnen uw klanten en organisatie optimaal profiteren. Net als automatiseringstechnologieën, is de elektrische auto hiervoor ideaal. Verizon Connect helpt u uw elektrische wagenpark slim te beheren en uw winst te verhogen.

Laten we inzoomen op de nieuwe functionaliteiten van het beheersysteem voor elektrische voertuigen van Verizon Connect en de voordelen van elektrische auto’s.

Functionaliteiten van Verizon Connect voor het beheer van uw elektrische wagenpark

De toekomst van de elektrische auto ziet er goed uit, niet alleen voor personenauto’s maar ook voor bedrijfswagens. Elektrische auto’s zijn natuurlijk niet nieuw maar het ziet er naar uit dat ze de komende jaren een nog veel grotere rol in het wagenparkbeheer gaan spelen.

Met dat in gedachten lanceren we in 2020 verschillende functionaliteiten om klanten beter te ondersteunen met het beheer van elektrische auto’s in Reveal. Deze functionaliteiten zijn een aanvulling op de al bestaande tools op ons platform, zoals GPS Wagenpark Tracking. Ze helpen de overgang naar een elektrisch wagenpark te vergemakkelijken. Hierdoor biedt Verizon Connect u een compleet wagenparkbeheerprogramma dat een totaaloverzicht van uw voertuigen geeft en u helpt uw elektrische auto’s op een slimme manier te beheren.

Hieronder staan enkele van de nieuwe functionaliteiten die Verizon Connect u biedt.

  • Brandstoftype: Krijg een helder overzicht door “Battery Electric Vehicle” als brandstoftype te selecteren; zo maakt u gemakkelijk onderscheid tussen uw elektrische auto’s en uw voertuigen met verbrandingsmotor
  • Pictogrammen: Nieuwe pictogrammen helpen u niet alleen snel met het herkennen van uw elektrische auto’s op de ‘Live Map’, maar ook in rapportages en ‘Alerts’
  • Mobiele ondersteuning: Met de Spotlight App ziet u in een oogwenk uw voertuigen, elektrische auto’s en ‘Asset Location’ en status

In aanvulling op deze functionaliteiten ondersteunt Verizon Connect’s wagenparkbeheeroplossing het beheer van elektrische wagenparken met brandstofmonitoring en ‘predictive maintenance’ tools (voor voorspelbaar onderhoud).

Voordelen van groen wagenparkbeheer met Verizon Connect

Elektrische voertuigen in uw wagenpark kunnen meerdere voordelen voor uw bedrijf, chauffeurs en het milieu opleveren. Vooral wanneer u de uitgebreide wagenparkbeheeroplossing van Verizon Connect gebruikt; deze faciliteert slim en effectief wagenparkbeheer voor uw elektrische voertuigen.
Enkele van de belangrijkste financiële, operationele en groene voordelen die een elektrisch wagenpark kunnen opleveren:

Minder brandstofkosten

Onderzoek laat zien dat elektrische voertuigen tijdens de gehele levensduur lagere totale kosten hebben dan voertuigen met een verbrandingsmotor. Hoewel de aanschafkosten van elektrische voertuigen hoger zijn dan die van voertuigen met verbrandingsmotor, zijn de operationele kosten lager. [1] Een van de belangrijkste redenen hiervoor is de brandstofprijs; dit is natuurlijk een hoge kostenpost van het wagenpark. Het opladen van een elektrische auto is veel goedkoper dan tanken. [2] Daarnaast zijn de kosten voor elektrisch laden minder gevoelig voor prijsfluctuaties dan brandstofprijzen. 

Hierdoor is een elektrisch wagenpark een goede manier om de brandstofkosten te verlagen, zeker in combinatie met wagenparkbeheertools zoals brandstofmonitoring.

Minder onderhoud

Een andere reden voor de lagere operationele kosten van elektrische auto’s is het onderhoud. In tegenstelling tot auto’s met een verbrandingsmotor hebben elektrische auto’s vaak minder bewegende onderdelen die kunnen slijten en dus vervangen moeten worden. De accu, motor en verschillende elektrische onderdelen hebben doorgaans weinig onderhoud nodig, zeker in vergelijking met auto’s met een verbrandingsmotor. Hierdoor kunnen elektrische voertuigen zorgen voor minder uitval in uw wagenpark en lagere onderhoudskosten in het algemeen. Accu’s en onderdelen hebben wel wat onderhoud nodig, maar dit kan efficiënt beheerd worden met ‘predictive maintenance’, ondersteund door wagenparkbeheersoftware.

Milieuvriendelijker

Sommige mensen vragen zich af of elektrische auto’s wel echt milieuvriendelijker zijn wanneer we kijken naar de milieubelasting van de productie van de voertuigen en de opwekking van elektriciteit. Onderzoek heeft echter aangetoond dat elektrische auto’s zorgen voor minder CO2-uitstoot, zelfs wanneer de elektriciteit wordt opgewekt met fossiele brandstoffen. In 95 % van de wereld is het rijden met elektrische auto’s beter voor het milieu dan het rijden met brandstofauto's. [3]

Klimaatbescherming is natuurlijk op zichzelf al waardevol maar kan ook helpen de klimaatdoelstellingen van de overheid te halen. Zo heeft de Vlaamse overheid bijvoorbeeld bepaald dat er na 2035 geen conventionele benzine - en dieselvoertuigen meer verkocht mogen worden en dat na 2050 bijna alle voertuigen uitstootvrij moeten zijn. [4]

Ideaal in stedelijke gebieden

Een elektrisch wagenpark is niet alleen voordelig op het gebied van kostenbesparing en de operationele efficiëntie van uw organisatie, maar ook voor uw chauffeurs. Vooral in stedelijke gebieden kan elektrisch rijden zorgen voor een betere rijervaring bij uw chauffeurs en stress en vermoeidheid verminderen. Elektrische auto’s zijn ideaal voor start-stop-ritten, zoals leveringen, omdat de elektrische voertuigen snel accelereren en chauffeurs niet hoeven te schakelen.

Een elektrisch wagenpark versterkt uw merk

De keuze voor een elektrisch wagenpark laat zien dat uw organisatie niet alleen milieubewust en vooruitstrevend is maar ook technologische vooruitgang omarmt. Tegenwoordig concurreren diverse bedrijven op markten waar klanten meer dan ooit waarde hechten aan duurzaam ondernemen. Daarom kan een elektrisch wagenpark niet alleen uw operationele efficiëntie verhogen maar ook uw merk versterken.

Gebruik het potentieel van een elektrische auto met Verizon Connect

Als we naar de genoemde voordelen kijken, is de overgang naar een elektrisch wagenpark aantrekkelijk; zowel vanuit financiële overwegingen als vanuit milieuperspectief. Met de aanschaf van elektrische voertuigen alleen, wordt nog niet hun volledige potentieel benut – effectief beheer van het elektrische wagenpark speelt hierin een cruciale rol. Verizon Connect biedt een totaaloplossing die gericht is op het volledig benutten van dat potentieel door u te helpen uw elektrische wagenpark op een efficiënte, kosteneffectieve en milieuvriendelijke manier te organiseren.

Download ons gratis eBook: op weg naar een groener wagenpark.

[1] https://www.cenex.co.uk/app/uploads/2019/11/EV_report_final_forweb.pdf

[2] https://magazine.vab.be/op-weg/mobiliteit/elektrische-auto-laden-hoeveel-kost-het-en-hoe-lang-duurt-het/

[3] https://www.cam.ac.uk/research/news/electric-cars-better-for-climate-in-95-of-the-world

[4]  https://www.milieuvriendelijkevoertuigen.be/beleid


Verizon Content team

Het Verizon Content team schrijft graag over de ontwikkelingen in de markt, tips & tricks, quick-wins en inspirerende cases.


Tags: Voertuigonderhoud

Wellicht ook interessant voor u

Alles bekijken