HomepageKennisbankBlogDe toekomst van de elektrische auto begint nu
5 minuten om te lezen

De toekomst van de elektrische auto begint nu

Door Verizon Content team 21 september 2020

Elektrische auto’s zijn het vervoermiddel van de toekomst. Omdat ze een essentiële bijdrage leveren aan het verbeteren van het milieu, zien we dat het aandeel elektrische auto’s op het totaal aantal voertuigen toeneemt. Dit geldt zowel voor bedrijfsvoertuigen in het wagenpark als voor personenauto’s.

GPS Wagenparkbeheer Software kan helpen uw elektrische wagenpark slimmer en efficiënter te beheren. Niet alleen voor een beter milieu maar ook vanwege budgetoverwegingen. Elektrische auto’s kunnen niet alleen ingezet worden voor een duurzame toekomst; ze kunnen u ook helpen om de emissievoorschriften na te leven én de operationele kosten te reduceren – het beste van beide werelden. Het is dus de hoogste tijd dat we overstappen naar elektrisch rijden.

Laten we eens inzoomen op de toekomst van de elektrische auto en waarom het de moeite waard is om meer elektrische auto’s in uw wagenpark te hebben.

De actuele situatie en de toekomst

Momenteel zijn elektrische auto’s maar een klein deel van het totaal aantal bedrijfsvoertuigen. [1] Zelfs in het jaar 2018 was maar 0.1% van de nieuwe bestelbussen elektrisch, terwijl 95.5% van de bestelbussen op de weg op diesel reden. Deze situatie zal echter drastisch veranderen – we staan op een omslagpunt.

De stijgende trend in de verkoopcijfers van elektrische voertuigen de afgelopen jaren toont aan dat elektrische auto’s het transportmiddel van de toekomst in Europa zijn. Van 2018 tot 2019 was er in Europa een indrukwekkende toename van 44% te zien in de verkoop van volledig elektrische auto’s en plug-in hybrides (auto's die zowel op elektriciteit als op benzine of diesel rijden). [2] Ook tussen 2017 en 2018 nam de verkoop van elektrische voertuigen in Europa al toe: met 34%. In deze periode werden wereldwijd 2.1 miljoen elektrische voertuigen verkocht, een toename van 64%. [3] Kort samengevat: de toekomst van de elektrische auto is al begonnen.

Er zijn verschillende redenen waarom de elektrische auto het vervoermiddel van de toekomst is, niet alleen vanwege de voordelen voor uw wagenpark en organisatie.

Voordelen van een elektrisch wagenpark

Milieu: Een groen wagenpark laat zien dat uw organisatie milieubewust is en actie wil ondernemen tegen klimaatverandering. Het is ook een goede manier om ervoor te zorgen dat klimaatafspraken, zoals bijvoorbeeld het Klimaatakkoord van Parijs (2015), gehaald worden.

Economisch: Berekeningen van de totale eigendomskosten laten zien dat elektrische voertuigen voordeliger kunnen zijn vanwege hun lagere operationele kosten.

Rijervaring en gezondheid: Elektrische auto’s kunnen zorgen voor een betere rijervaring en minder vermoeidheid bij de chauffeur door minder geluid, uitlaatgassen en trillingen.

Reputatie: De keuze voor een elektrisch wagenpark laat zien dat uw organisatie niet alleen milieubewust en vooruitstrevend is maar ook vooroploopt op het gebied van nieuwe technologie.

Naast de voordelen van een elektrisch wagenpark voor wagenparkbeheerders, zijn de maatregelen van overheden en de EU duidelijke signalen dat elektrische voertuigen hét vervoermiddel van de toekomst zijn.

Emissiedoelstellingen van de overheid

Vanaf 2009 heeft de EU verplichte emissievoorschriften voor nieuwe auto’s en vanaf 2011 voor nieuwe bestelbussen. De meest recente wet, (EU) 2019/631, bepaalt de doelstellingen voor verlaging van CO2 -uitstoot voor nieuw geregistreerde auto’s en bestelbussen. Voor bestelbussen en personenwagens moet de uitstoot vanaf 2025 met 15% gereduceerd zijn en vanaf 2030 met 37.5%. [4] 

De Vlaamse overheid heeft ook emissiereductiedoelstellingen voor de lange termijn bepaald; deze moeten zorgen voor een toename in het gebruik van elektrische auto’s. Deze houden in: [5] 

  • In 2030 moet de CO2 -uitstoot met 35% verminderd zijn
  • Na 2035 mogen geen conventionele benzine - en dieselvoertuigen meer verkocht worden
  • Na 2050 moeten bijna alle voertuigen uitstootvrij zijn

In heel Europa laten deze overheidsdoelstellingen het belang van de elektrische auto voor een duurzame toekomst zien. De omschakeling naar elektrische voertuigen biedt dus niet alleen voor wagenparkbeheerders voordelen; een elektrisch wagenpark zal vroeg of laat de standaard zijn vanwege overheidsregelingen.

Belastingvoordelen en overheidssubsidies

Er zijn diverse belastingvoordelen en overheidssubsidies om de overgang naar elektrisch rijden te stimuleren. Bij de aanschaf zijn elektrische auto’s geheel of gedeeltelijk vrijgesteld van BIV (Belasting op Inverkeerstelling). Dit is wel afhankelijk van het Gewest. In het Vlaams Gewest betaal je voor een 100% elektrische auto geen BIV. In Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest betaal je voor een 100% elektrische auto de minimum BIV van € 61,50.

Daarnaast zijn 100% elektrische voertuigen vrijgesteld van verkeersbelasting. Hoe hoog deze vrijstelling is, is ook afhankelijk van het Gewest. [6]

Omarm de toekomst van de elektrische auto met Verizon Connect

Omdat elektrische auto’s het vervoermiddel van de toekomst zijn, vinden we het belangrijk u te begeleiden bij het beheer van uw elektrische wagenpark. Onze huidige wagenparkbeheer oplossingen zijn krachtige tools die al beschikbaar zijn. In 2020 hebben we Reveal uitgebreid met nieuwe functionaliteiten die u helpen met het volgen en beheren van uw elektrische auto’s. Deze functionaliteiten zijn speciaal ontworpen om de transitie naar elektrische voertuigen te vergemakkelijken, uw duurzaamheidsdoelstellingen te halen en kosten te reduceren.

De belangrijkste functionaliteiten zijn:

  • Brandstoftype: Selecteer “Battery Electric Vehicle” als brandstoftype om onderscheid te maken tussen uw elektrische auto’s en uw voertuigen met verbrandingsmotor
  • Pictogrammen: Nieuwe pictogrammen helpen u snel met het herkennen van uw elektrische auto’s op de ‘Live Map’, Verslagen en ‘Alerts’
  • Mobiele ondersteuning: Met de Spotlight App ziet u in een oogwenk al uw voertuigen, elektrische auto’s en ‘Asset Location’

Leer hoe de oplossingen van Verizon Connect uw processen kunnen optimaliseren in ons gratis eBook over GPS voertuig tracking.

[1] https://www.milieuvriendelijkevoertuigen.be/cijfers-en-statistieken-0

[2] https://www.ev-volumes.com/

[3] https://www.eei.org/issuesandpolicy/electrictransportation/Documents/FINAL_EV_Sales_Update_April2019.pdf

[4] https://ec.europa.eu/clima/policies/transport/vehicles/regulation_en

[5]  https://www.milieuvriendelijkevoertuigen.be/beleid

[6] https://financien.belgium.be/nl/particulieren/vervoer/elektrische_voertuigen


Verizon Content team

Het Verizon Content team schrijft graag over de ontwikkelingen in de markt, tips & tricks, quick-wins en inspirerende cases.


Tags: Productiviteit & Efficiëntie

Wellicht ook interessant voor u

Alles bekijken