HomepageKennisbankBlogZo bereidt u zich voor op het inbouwen van een dashcam
4 minuten om te lezen

Zo bereidt u zich voor op het inbouwen van een dashcam

Door Verizon Content team 15 augustus 2022

Het toenemende aantal autodiefstallen en -ongelukken en het verkeersbeleid hebben de vraag naar technologieën zoals dashcams de afgelopen jaren aanzienlijk gestimuleerd. De wereldwijde markt voor dashcams blijft dan ook groeien.

Wat is een dashcam en wat zijn de toepassingen?

Een dashcam is een geïntegreerde camera die owel op het dashboard, ofwel de zij- of achterkant van de auto of vragenwagen gemonteerd wordt. Het toestel legt alles vast wat buiten het voertuig gebeurt en bewaart die beelden op een SD-kaart.

Dit soort technologie geeft informatie uit de eerste hand en is nuttig om te onderzoeken wat er gebeurt in de momenten vlak voor een ongeval. Vaak helpt het zo de feiten boven water te krijgen in het geval van valse verzekeringsclaims.

Zowel in de particuliere als in de zakelijke sector neemt de populariteit van deze apparaten toe om ongevallen te helpen voorkomen en de veiligheid van bestuurders te bevorderen. Volgens een studie van Berg Insight bevindt videotelematica zich in een groeifase die naar verwachting nog vele jaren zal duren, waarbij tussen 2021 en 2025 een aanhoudend sterke acceptatie van videotelematica-oplossingen in alle regio’s wordt verwacht.[1]

Dashcam

Hoe het inbouwen van dashcams het resultaat van uw bedrijf helpt verbeteren

Door AI ondersteunde videotelematica met camera's die zowel op de bestuurder als op de weg zijn gericht, biedt een nieuwe vorm van veiligheid en efficiëntie voor wagenparken. Bedrijven met een wagenpark weten dat slimme video kan fungeren als een onbevooroordeelde getuige, een onvergelijkbaar hulpmiddel kan zijn bij het trainen van chauffeurs en een goudmijn aan data kan opleveren.

Volgens een recent onderzoek dat ABI Research in opdracht van Verizon Connect in Nederland heeft uitgevoerd, beschouwt 86% van de ondervraagde bedrijven videotelematica als "uiterst nuttig" of "zeer nuttig".

Ook heeft 66% van degenen die momenteel zo’n oplossing in de cabine gebruiken de bescherming tegen valse claims verbeterd en heeft 55% zijn verzekeringskosten verlaagd. Circa 59% heeft de kosten van ongevallen verlaagd en 84% de veiligheid van de bestuurder verbeterd. [2]

Dit zijn de meest voorkomende soorten dashcams

 Naast 1-kanaals dashcams, die op het dashboard of de voorruit van het voertuig worden gemonteerd om de weg voor het voertuig weer te geven en op te nemen, onderscheiden we ook 2-kanaals dashcams, die ook vastleggen wat er achter het voertuig gebeurt.

Wat de kenmerken betreft, kunnen we een onderscheid maken tussen basistoestellen enerzijds en slimme dashcams anderzijds. Bij de eerste variant gaat het om dashcams die niet verbonden zijn met andere apparaten en alleen opnemen wat er buiten het voertuig gebeurt, waarna ze de beelden opslaan op een SD-kaart. Een slimme dashcam is verbonden met een gps-apparaat en kan de informatie via dit apparaat naar een fleet management-platform sturen. Via deze verbinding kan de gebruiker rapporten genereren om verschillende data te vergelijken en inzicht te krijgen in het rijgedrag van de bestuurder – om maar enkele voordelen te noemen.

In 2022 was er vooral vraag naar dashcams met basisfunctionaliteit; deze toestellen hadden een marktaandeel van 69% en door hun eenvoudige installatie en lage kosten zal de vraag verder stijgen tot 81 miljoen eenheden in 2028. [3] Als we kijken naar inkomsten, zijn het echter de slimme dashcams die naar verwachting tussen 2021 tot 2028 het hoogste jaarlijkse groeipercentage zullen laten zien. [4]

Het inbouwen van uw dashcam: het is eenvoudiger dan u denkt

De installatie van een dashcam in een werkplaats met ervaren monteurs duurt meestal zowat een half uur.

De installateur installeert de camera op de voorruit achter de achteruitkijkspiegel van de meeste vlootvoertuigen en vrachtwagens, controleert of de SD-kaart in de dashcam zit en sluit de videokabel aan op het gps-toestel dat in het voertuig is verborgen, meestal onder het dashboard.

Door de kabel via het plafond van de cabine naar het handschoenkastje te geleiden is de bedrading onzichtbaar voor de bestuurder en kan die geen ongelukken kan veroorzaken.

Om deze reden is het belangrijk dat professionele installateurs, die ervaring hebben met het verbinden van gps-systemen en dashcams, de installatie van de dashcam uitvoeren. 

Dashcam inbouwen

Verizon Connect Integrated Video, een totaaloplossing inclusief installatie

Verizon Connect Integrated Video bundelt de kracht van HD-video, AI en gegevens over de bestuurders in één systeem en biedt zo de tools die een wagenparkbeheerder nodig heeft om de veiligheid van de bestuurder en de brandstofefficiëntie te verbeteren.

Verizon Connect Integrated Video classificeert gebeurtenissen automatisch op basis van de ernst ervan (botsing, gevaarlijk, riskant of weinig riskant rijgedrag) en stuurt een melding inclusief de video-opname naar de gebruiker ter beoordeling. Deze informatie is zeer nuttig voor het verbeteren van de rijstijl, omdat zo kan worden vastgesteld wat er is gebeurd en hoe dit in de toekomst kan worden voorkomen.

Verizon Connect verzorgt het inbouwen van zowel de dashcam als het gps-volgsysteem, waardoor de klant geen tijd hoeft te investeren in het zoeken naar een lokale installateur.

Verminder uw brandstofkosten, bevorder de veiligheid van uw wagenpark en voorkom fraude met behulp van  Verizon Connect Integrated Video. We kunnen u helpen. Wilt u zien hoe de dashcam werkt? Vraag hier een gratis demo aan.

Bronnen:

1,3,4 The Video Telematics Market. M2M Research Series 2021.www.berginsight.com

2 Fleet Trends Rapport Nederland 2022.


Verizon Content team

Het Verizon Content team schrijft graag over de ontwikkelingen in de markt, tips & tricks, quick-wins en inspirerende cases.


Tags: Veiligheid, Voertuigonderhoud, Voertuigbeveiliging, Teammanagement

Wellicht ook interessant voor u

Alles bekijken