HomepageKennisbankBlogBrandstofbesparing Tips
1 minuut om te lezen

Brandstofbesparing Tips

Door Jan Willem Doornbos 8 januari 2019

Wagenparkbeheer en brandstofkosten gaan hand in hand. Maar dat betekent niet dat wagenparkbeheerders zich moeten neerleggen bij astronomische brandstofrekeningen.

Hieronder staan onze drie beste tips om brandstof te besparen.

Zorg dat uw voertuigen in orde zijn

Een goed onderhoud van uw voertuigen kan helpen om het brandstofverbruik omlaag te brengen. Er zijn heel veel kleine dingen die u kunt doen om de brandstofefficientie te verbeteren, zoals de banden goed op spanning houden en uw wagenpark op regelmatige basis onderhouden. In sommige gevallen kan het opsporen en oplossen van een ernstig motorprobleem ervoor zorgen dat u per liter tot 40% meer kilometers kunt maken.

Plan en combineer ritten

Deze tip ligt voor veel mensen misschien voor de hand, maar er zijn nog steeds heel wat wagenparkbeheerders die gewoon niet de tijd hebben om hun voertuigen op de meest efficiente manier in te plannen. Hier kan een systeem voor 'fleet tracking' bij helpen. Zo'n systeem geeft wagenparkbeheerders belangrijke inzichten in de optimale routes. Ook kan het waar nodig in realtime omleidingen voorstellen. Op die manier kan het systeem bijdragen aan lagere brandstofkosten.

Minder stationair draaien

Dit kan een lastige zijn. Zodra uw chauffeurs de weg op gaan, kunt u immers vaak niet zien hoeveel tijd ze de motor stationair laten draaien. Ook hier kan software voor wagenparkbeheer, zoals Reveal, u helpen. Het verzamelt data over stilstandtijden, die u vervolgens kunt gebruiken om uw chauffeurs beter te trainen.

Als u bedenkt dat twee minuten stationair draaien al ongeveer net zoveel brandstof kan kosten als anderhalve kilometer rijden, wordt het duidelijk hoeveel geld u zou kunnen besparen als u daar iets aan doet.


Jan Willem Doornbos

Jan Willem schrijft graag over de ontwikkelingen in de markt, tips & tricks, quick-wins en inspirerende cases.


Tags: Controle kosten, Planning

Wellicht ook interessant voor u

Alles bekijken