HomepageKennisbankBlogWat is Fleet Management? Alles wat u moet weten
6 minuten om te lezen

Wat is Fleet Management? Alles wat u moet weten

Door Verizon Content team 25 september 2020

Het kan een grote uitdaging zijn om ervoor te zorgen dat logistieke bedrijfsprocessen veilig en efficiënt verlopen. Fleet management kan hierbij helpen. Het doel is de efficiëntie en productiviteit te verhogen, terwijl tegelijkertijd de veiligheid van bestuurders en voertuigen gewaarborgd blijft. Op deze manier worden bedrijven – van elke grootte – geholpen hun wagenpark effectiever te beheren, de omzet te verhogen en de klanttevredenheid te verbeteren. [1]

Voordat we dieper ingaan op de verschillende technologieën, zullen we eerst uitleggen wat we precies verstaan onder fleet management.

Fleet management informatie in een notendop

Onder fleet management verstaan we het beheer en de organisatie van commerciële voertuigen (het wagenparkbeheer). Voertuig tracking is hiervoor de basis; dit werkt met behulp van telematica. Hiermee kan een wagenparkbeheerder de locatie, het rijgedrag en de onderhoudsstatus van voertuigen nagaan. Wagenparkbeheer kan op deze manier zorgen voor verbeterde veiligheid en beperking van risico’s. Asset tracking is voor sommige bedrijfstakken een handige fleet management functie. Zo kunnen werkvoertuigen als kranen, bulldozers, opleggers en andere gespecialiseerde voertuigen worden beheerd.

Het algemene doel van wagenparkbeheer is het vergroten van de efficiëntie en productiviteit; daarnaast wordt de veiligheid van bestuurders en voertuigen verbeterd. Dit kan bereikt worden door een combinatie van voertuig tracking, het bijhouden van brandstofverbruik, monitoren van bestuurders en voertuigonderhoud.

Hoe werkt het fleet management systeem voor uw bedrijf?

Fleet tracking software is de kern van het fleet management systeem. Het is gebaseerd op een GPS-systeem dat werkt met behulp van GPRS, satelliet of radio, óf een combinatie van deze drie. Het versturen van data via satellieten is de duurste methode, maar wel het meest effectief voor voertuig tracking in afgelegen gebieden waar het mobiele signaal zwak is. Communicatie via satellieten is ook noodzakelijk voor het volgen van voertuigen in gebieden waar landschapskenmerken als bergen en hoge gebouwen een GPRS-signaal beperken.

Laten we eens wat beter kijken naar enkele specifieke functies van fleet management software en hoe deze werken:

Voertuig tracking: Voertuigvolgsystemen stellen de wagenparkbeheerder in staat de exacte locatie van alle voertuigen in het wagenpark te bepalen. In het geval van een incident kunnen ze hulp sturen en zo snel mogelijk de dienstverlening hervatten om vertraging voor klanten te beperken.

Voertuigstatus meldingen: Ontvang alerts over de status van een voertuig. Dit zijn meldingen over: te hard rijden, voertuigen die niet arriveren op hun bestemming, voertuigen die te lang stilstaan en ongeautoriseerd voertuiggebruik.

Belangrijke locaties: Zoek en classificeer nuttige locaties in de buurt van uw klanten – de dichtstbijzijnde benzinepomp bijvoorbeeld. Door routes te analyseren kunt u de dienstverlening aan uw klanten verbeteren en efficiënter maken.

Communicatie met de bestuurder: Stuur instructies, opdrachten en berichten over specifieke routes of nieuwe bestemmingen direct naar de bestuurder. De bestuurder kan reageren op de berichten en instructies bevestigen.

Rijgedrag monitoren: Om potentiële probleemgebieden te begrijpen, kunnen managers gegevens over brandstofverbruik, snelheid, remgedrag en motorgebruik analyseren. Deze gegevens kunnen vervolgens gebruikt worden om bestuurders op te leiden en te coachen. 
Bestuurdersstatistieken: Houd verschillende statistieken bij van alle werknemers. Hieronder vallen het aantal gewerkte uren en de tijd die besteed is aan reizen. Op deze manier worden de productieve uren én de veiligheid van werknemers beheerd, rekening houdend met het geschikte aantal arbeidsuren en rustpauzes.

Routeplanning: Met behulp van near real-time verkeersinformatie kunnen wagenparkbeheerders routes plannen en aanpassen om files te vermijden en vertraging te voorkomen.

De belangrijkste voordelen van fleet tracking management

Fleet management technologie kan bedrijven op veel gebieden voordelen bieden en werkprocessen optimaliseren.

Helpt een veiligere werkomgeving creëren

Met fleet management heeft u de mogelijkheid een veilige omgeving voor uw werknemers te creëren. Door roekeloos rijgedrag te identificeren, kunnen wagenparkbeheerders probleemgebieden herkennen en zorgen voor adequate trainingen en opleidingsmogelijkheden. Tegelijkertijd zorgt het monitoren van de onderhoudsstatus ervoor dat uw werknemers alle voertuigen veilig kunnen blijven gebruiken. Deze factoren kunnen een positieve bijdrage leveren aan de werkbeleving; tevredenheid, inspanning en efficiëntie nemen toe. 

Helpt brandstofverbruik en onderhoudskosten reduceren

Fleet management technologie geeft managers de kans problemen vroeg te signaleren en kosten te besparen. Doordat afgelegde kilometers en andere indicatoren voor voertuigprestaties op uw dashboard bijgehouden worden, is het bijvoorbeeld heel eenvoudig om onderhoudsschema’s te beheren. Dit kan helpen om de levensduur van de voertuigen in het wagenpark te verlengen.

Verbeterde rapportages

Analyseer de langetermijnprestaties van uw wagenpark. Bekijk belangrijke trends per teams, afdelingen of het volledige wagenpark. Onze op maat gemaakte dashboards maken het gemakkelijk uw vooruitgang op het vlak van KPIs of budgetten bij te houden. Dit gebeurt met real-time wagenpark analyses die geleverd worden via ons fleet tracking systeem. Naast andere factoren omvatten deze analyses de afgelegde afstanden, duur van stationair draaien, stoptijden, voertuigactiviteit (gewerkte uren) en gevaarlijk rijgedrag.

Verbeterde klanttevredenheid

Klanten kunnen ook profiteren van fleet management technologie. Reserveringen, afspraakherinneringen en meldingen zijn eenvoudig te sturen en helpen de klanttevredenheid te verhogen. Klanten kunnen hun bestelde goederen of diensten volgen, status updates ontvangen en verwachte aankomsttijden zien.

De toekomst van fleet management

De complexiteit en mogelijkheden van fleet management technologie groeien continu en er zijn voortdurend nieuwe ontwikkelingen.

Augmented reality

Onder augmented reality (letterlijk: uitgebreide realiteit) verstaan we het volgende: het genereren van virtuele beelden bovenop een echt beeld, waardoor real-time interactie mogelijk wordt. Hierdoor vloeien 3D (of 2D) virtuele objecten met echte objecten naadloos in elkaar over.[2] Voor fleet management kan deze technologie gebruikt worden om bestuurders van extra veiligheidsinformatie te voorzien. De voorruit van een voertuig kan fungeren als scherm waarop bijvoorbeeld actuele verkeersinformatie of een snelheidsmeter getoond kan worden.

Zelfrijdende voertuigen 

Zelfrijdende voertuigen kunnen stress en druk op werknemers verlagen en ervoor zorgen dat ze zich kunnen concentreren op bestellingen, het actualiseren van gegevens en het sturen van facturen. Telematica technologie kan ervoor zorgen dat deze zelfrijdende voertuigen files en andere wegincidenten kunnen herkennen en hun route daarop aan kunnen passen. Deze technologie zal nog verder geoptimaliseerd moeten worden maar het is een belangrijk aandachtspunt voor de toekomst van fleet management.

Als we naar de toekomst kijken, kan fleet management ervoor zorgen dat werknemers en het wagenpark beter op elkaar af te stemmen zijn. Technologische ontwikkelingen maken strategisch doordachte beslissingen mogelijk omdat ze gebaseerd zullen zijn op uitgebreide analyses van echte prestaties van het wagenpark.

[1] Kaixiang L., Renyu Z., Zhe X. & Jiayu Z. “Efficient Large-Scale Fleet Management via Multi-Agent Deep Reinforcement Learning”, July 2018, https://dl.acm.org/doi/abs/10.1145/3219819.3219993

[2] Dhiraj A. & Sharvari G. “Comparative Study of Augmented Reality SDK’s”, February 2015, https://www.researchgate.net/profile/Sharvari_Govilkar/publication/276855764_Comparative_Study_of_Augmented_Reality_Sdk's/links/57c5993908ae6db2cc769c36/Comparative-Study-of-Augmented-Reality-Sdks.pdf


Verizon Content team

Het Verizon Content team schrijft graag over de ontwikkelingen in de markt, tips & tricks, quick-wins en inspirerende cases.


Tags: Data & Analytics

Wellicht ook interessant voor u

Alles bekijken