HomepageKennisbankBlogFleetmanagementsysteem of tachograaf? Wat is het verschil?
3 minuten om te lezen

Fleetmanagementsysteem of tachograaf? Wat is het verschil?

Door Jan Willem Doornbos 8 januari 2019

Voor het gebruik van bepaalde vrachtwagens en bussen is het gebruik van een tachograaf verplicht. Veel transport- en vervoersbedrijven hebben daarom al een digitale tachograaf in hun voertuigen geinstalleerd en denken dat ze daarom geen fleetmanagementsysteem nodig hebben. Onterecht, want ook organisaties die nu al gebruikmaken van een tachograaf, kunnen ook veel waardevolle inzichten halen uit een fleetmanagementsysteem.

Wat is het verschil tussen een fleetmanagementsysteem en een digitale tachograaf? En wat is de toegevoegde waarde van het gebruiken van beide systemen? Lees verder en kom erachter.

Wat doet een tachograaf?

Om duidelijk te maken wat het verschil is tussen een fleetmanagementsysteem en een tachograaf, is het goed om eerst te kijken naar de soorten gegevens die beide verzamelen. Een tachograaf verzamelt informatie waarmee het voor de autoriteiten onder meer mogelijk is om te controleren of chauffeurs zich aan de rij- en rusttijden houden. Zo is het mogelijk om in een tachograaf af te lezen:

  • hoelang een chauffeur heeft gereden;
  • hoelang een chauffeur zijn voertuig heeft geparkeerd;
  • hoe hard een chauffeur heeft gereden;
  • hoeveel kilometer een chauffeur heeft afgelegd.
  • Wat doet een fleetmanagementsysteem?
  • Wat doet een fleetmanagementsysteem?

Een fleetmanagementsysteem werkt op basis van gps en verzamelt daarnaast ook informatie over de rijstijl van chauffeurs. Zo geeft een fleetmanagementsysteem inzicht in zaken als:

  • gps-locaties van voertuigen;
  • snelheidsovertredingen, zowel binnen als buiten de bebouwde kom;
  • ander gevaarlijk rijgedrag, zoals agressief optrekken of hard remmen;
  • brandstofverspillend rijgedrag, zoals het onnodig stationair laten draaien van de motor.

Behalve het soort informatie dat een fleetmanagementsysteem verzamelt, is ook het live-aspect een belangrijk verschil tussen de twee systemen. Waar het bij een tachograaf alleen mogelijk is om achteraf gegevens uit te lezen, is het bij de betere fleetmanagementsystemen mogelijk om near-realtime mee te kijken naar de locaties en prestaties van voertuigen. Daarvoor verzendt de in het voertuig aanwezige hardware gegevens via het internet, die bijvoorbeeld een logistiek manager direct kan inzien in een dashboard.

Overigens is het zowel met een fleetmanagementsysteem als met een tachograaf mogelijk om te zien over welke chauffeur deze gegevens zijn verzameld. Bij een fleetmanagementsysteem kan dat door gebruik te maken van een Driver ID, bij een tachograaf zijn chauffeurs wettelijk verplicht om zich aan te melden met een chauffeurskaart.

GPS tracking een overweging voor uw organisatie? Lees in onze Buyer’s Guide waar u op moet letten bij de aanschaf van een systeem.

Is een fleetmanagementsysteem een vervanger van een tachograaf?

Hoewel het ook met een fleetmanagementsysteem mogelijk is om te zien hoelang een chauffeur heeft gereden, hoe hard hij daarbij reed en hoeveel kilometers hij aflegde, is het geen vervanger van een tachograaf.

Zoals eerder vermeld, is het gebruik van een tachograaf voor bepaalde soorten vrachtwagens en bussen verplicht en het is niet toegestaan in plaats daarvan een fleetmanagementsysteem te gebruiken. Maar dat neemt niet weg dat een fleetmanagementsysteem een waardevolle aanvulling kan zijn op een tachograaf.

Wat is de toegevoegde waarde van een fleetmanagementsysteem?

Waar het gebruik van een tachograaf vooral bedoeld is om de autoriteiten een controlemiddel te geven, levert een fleetmanagementsysteem ook de werkgever waardevolle inzichten op. Informatie waarmee het mogelijk is om te besparen op brandstof bijvoorbeeld, om chauffeurs te coachen naar een veiliger rijstijl of om efficiënter te plannen.

Wie zijn fleetmanagementsysteem koppelt aan een tachograaf, bijvoorbeeld met de Reveal-integratie voor Stoneridge en VDO, kan bovendien instellen dat hij live-alerts krijgt op het moment dat een chauffeur een overtreding begaat.

Zo is het mogelijk om direct een waarschuwing te krijgen als iemand een snelheidsovertreding begaat, al dan niet gesorteerd op binnen en buiten de bebouwde kom. Maar ook om een seintje te krijgen en meteen in te grijpen op het moment dat een chauffeur:

  • te laat pauze neemt;
  • te kort pauze neemt;
  • rijdt zonder chauffeurskaart.

In een notendop komt het er dus op neer dat het met een tachograaf alleen mogelijk is om achteraf te kijken of een chauffeur een overtreding heeft gemaakt. Met een fleetmanagementsysteem is het mogelijk om deze en andere informatie ook near-realtime te ontvangen en dus om meteen in te grijpen. En om daarnaast nog te besparen op brandstofkosten ook.


Jan Willem Doornbos

Jan Willem schrijft graag over de ontwikkelingen in de markt, tips & tricks, quick-wins en inspirerende cases.


Tags: Inspecties

Wellicht ook interessant voor u

Alles bekijken