HomepageKennisbankBlogZo kan wagenparkbeheer technologie de arbeidsproductiviteit verhogen
6 minuten om te lezen

Zo kan wagenparkbeheer technologie de arbeidsproductiviteit verhogen

Door Verizon Content team 29 maart 2022

Alvorens uit te leggen hoe we de arbeidsproductiviteit kunnen verhogen door wagenparkbeheer technologie te gebruiken, moeten we ons eerst verdiepen in de huidige situatie van de arbeidsproductiviteit en nagaan waarom het nodig is om veranderingen door te voeren. Hier is de situatie in Europa en meer specifiek in België op dit moment.

Huidige situatie op het gebied van arbeidsproductiviteit

Sinds het midden van de jaren negentig is er in heel Europa een afname van de groei, die vermoedelijk veroorzaakt wordt door een lage productiviteit. In datzelfde decennium is de arbeidsproductiviteit in Europa zelfs achterop geraakt ten opzichte van die in de Verenigde Staten, waardoor een patroon van convergentie, dat voordien zichtbaar was tussen beide economieën, omgebogen werd. 

Terwijl de VS erin slaagden de productiviteit weer te laten groeien, slaagde Europa er niet in te profiteren van veel kansen, zoals de revolutie op het gebied van de informatie- en communicatietechnologie (ICT), die tot een hogere productiviteit zou hebben geleid. Daardoor ontstond er een aanzienlijke kloof in arbeidsproductiviteit tussen de VS en EU.(1)

In de jaren 2000 nam de verspreiding van digitale technologieën toe en werd verwacht dat ze tot een nieuwe golf van productiviteitsgroei zou leiden, zoals ook in het verleden het geval was, b.v. ten gevolge van elektrificatie (vanaf het midden van de jaren 1880) en, in mindere mate, ICT-investeringen (in de jaren 1990). Dit is echter niet wat er gebeurde, waardoor velen zich nog steeds afvragen of de effecten van deze nieuwe technologieën zich later duidelijk zullen manifesteren en ook stilstaan bij structurele factoren en metingen.

Arbeidsproductiviteit vóór COVID-19

Voor de COVID-19 crisis uitbrak, was er veel aandacht voor de dalende productiviteit op lange termijn die in Europa, de VS en Australië gemeld werd. Het stond bekend als de productiviteit paradox omdat de daling van de productiviteit plaatsvond op een moment van opmerkelijke technologische verandering. De aandacht moet opnieuw op de productiviteit worden gericht en aan belang winnen zodra het herstel van de COVID-19 pandemie weer volledig op gang komt.(2)

De vooruitzichten voor de arbeidsproductiviteit in 2022 

In veel landen zijn er naast bedrijven met een lage productiviteit (die meestal uit kleine bedrijven bestaan) ook grote bedrijven die daarentegen zeer productief zijn en zelfs met internationale bedrijven concurreren. Omdat grote bedrijven gemakkelijker gebruik kunnen maken van toenemende rendementen op schaal, heeft de productiviteit de neiging toe te nemen naarmate het bedrijf groter is.

Kleinere bedrijven hoeven zich geen zorgen te maken, want vele zijn in staat productiviteitsgroei op gang te brengen door nieuwe technologieën te implementeren. De pandemie zette veel bedrijven aan tot het gebruik van digitale technologieën, zoals blijkt uit de gegevens van meerdere bedrijfsenquêtes die in 2020 wereldwijd werden gehouden. Uit de resultaten bleek dat de meeste bedrijven, ook de kleinere, tijdens de COVID-19 crisis hun gebruik van digitale technologieën opvoerden. Dit is ook te zien in de 2022 Fleet Management Technology Trendrapport in Europa.

Niettemin is er bij kleinere bedrijven vaak bezorgdheid over de kosten en een gebrek aan vaardigheden en kennis van digitale hulpmiddelen, wat hen ervan weerhoudt in digitale technologieën te investeren. 

Een oplossing hiervoor zou kunnen zijn om digitale technologieën over de bedrijven te verspreiden om te voorkomen dat de kloof in productiviteit binnen de economieën nog groter wordt en om ervoor te zorgen dat na de pandemie een opleving van de totale productiviteit verzekerd blijft.(3)

Hoe de arbeidsproductiviteit helpen verbeteren met wagenparkbeheer technologie

GPS-wagenparkbeheer systemen kunnen helpen de arbeidsproductiviteit van uw team te verbeteren aan de hand van nauwkeurig tijdbeheer door:

  • Het inplannen van klussen in een efficiënte volgorde om meer afspraken met klanten in te passen in de werkdag.
  • Het creëren van routes die optimaal zijn en ze snel bijwerken bij steeds veranderende verkeersomstandigheden.
  • De plaats van elk voertuig kennen, praktisch in realtime, om het dichtstbijzijnde te sturen om een opdracht uit te voeren.
  • Tijdstippen bijhouden, tijdverspilling en ongeoorloofd gebruik beperken.

Volgens het 2022 Fleet Management Technology Trendrapport in Europa heeft 42% van de bedrijven in België hun productiviteit verbeterd sinds ze een oplossing voor het volgsysteem van hun wagenpark hebben ingevoerd.

Hoe verbetering van de arbeidsproductiviteit de klantervaring ten goede kan komen

Klanten zijn voor elke onderneming van levensbelang en ze tevreden houden is belangrijker dan ooit, vooral in dit moderne tijdperk van dienstverlening op maat. Eén manier om uw klantendienst te verbeteren is het invoeren van wagenparkbeheer technologie. Hiermee kunt u:

  • Sneller reageren: Gebruik bijna realtime locatiegegevens om sneller en nauwkeuriger te reageren op vragen van klanten en om vertragingen proactief te beheren.
  • Klanten op de hoogte houden: Geef uw klanten nauwkeurige aankomsttijden en laat ze in bijna realtime de chauffeurs tot aan hun deur volgen.

Door de klantenservice te verbeteren, kunt u snel een verschil maken dat helpt bij klantenbinding en zorgt voor meer klanttevredenheid. 

Maar liefst 59% van de ondernemingen in België meldde een betere klantenservice sinds ze een wagenparkbeheer technologie hadden ingevoerd, aldus de 2022 Fleet Management Technology Trendrapport in Europa.

Bronnen:

(1) https://publications.jrc.ec.europa.eu/repository/bitstream/JRC119785/productivity_in_europe_full.pdf

(2) https://www.oecd-ilibrary.org/sites/f25cdb25-en/1/3/2/index.html?itemId=/content/publication/f25cdb25-en&_csp_=f3624e8b770eac8d5dc12a37d86e806e&itemIGO=oecd&itemContentType=issue

(3) https://www.oecd-ilibrary.org/sites/f25cdb25-en/1/3/4/index.html?itemId=/content/publication/f25cdb25-en&_csp_=f3624e8b770eac8d5dc12a37d86e806e&itemIGO=oecd&itemContentType=issue#section-d1e1559


Verizon Content team

Het Verizon Content team schrijft graag over de ontwikkelingen in de markt, tips & tricks, quick-wins en inspirerende cases.


Tags: Teammanagement

Wellicht ook interessant voor u

Alles bekijken