HomepageKennisbankBlogHoeveel brandstof verspilt u met stationair draaien? De gevolgen van stationair draaien voor uw brandstoftank
7 minuten om te lezen

Hoeveel brandstof verspilt u met stationair draaien? De gevolgen van stationair draaien voor uw brandstoftank

Door Verizon Content team 20 juni 2022

Het stationair draaien van motoren heeft ernstige gevolgen voor de brandstofefficiëntie. Onnodig stationair draaien van motorvoertuigen leidt tot een hoger brandstofverbruik, dat niet alleen de slijtage van motoronderdelen verhoogt en de levensduur van het voertuig verkort, maar ook een negatieve impact heeft op het milieu. Gelukkig bestaan er manieren om te voorkomen dat een motor onproductief stationair draait. In dit artikel bespreken we waarom stationair draaiende motoren veel onkosten met zich meebrengen en slecht voor het milieu zijn. U vindt in het artikel ook enkele mogelijke oplossingen om het probleem aan te pakken voor wagenparkbeheerders. 

Wat is stationair draaien van de motor? 

Stationair draaien" is het laten draaien van de motor van een voertuig als het niet in beweging is, bijvoorbeeld als u voor een rood licht staat of in de file staat. Stationair draaien hoort bij het rijden met een auto en is voor de meeste bestuurders vrij gebruikelijk. Maar stationair draaien is misschien niet het beste voor uw auto, voor het brandstofverbruik of voor het milieu.

Minder lang stationair draaien is een eenvoudige manier om het brandstofverbruik van wagenparken binnen de perken te houden en zelfs te verlagen, vooral nu de benzineprijzen stijgen.

Is stationair draaien slecht voor uw motor? 

Een voertuig stationair laten draaien beschadigt de motor meer dan starten en stoppen. Het stationair draaien van een motor veroorzaakt zelfs tweemaal zoveel slijtage aan interne onderdelen als rijden met normale snelheid. 

"Overmatig stationair draaien heeft een negatief effect op de motor, het uitlaatsysteem en verhoogt de onderhoudskosten."(1) "Langdurig stationair draaien kan bijvoorbeeld leiden tot verminderde efficiëntie van motorolie (vaker olie verversen), slijtage/vervuiling van de motor of bougie en ophoping van brandstofresten in het uitlaatsysteem".(2) 

Overmatig stationair draaien kan ook een opeenhoping van koolstofresten in de motor van een vrachtwagen tot gevolg hebben. Omdat de motor bij stationair draaien niet op zijn optimale temperatuur werkt, wordt de brandstof slechts gedeeltelijk verbrand, waardoor zich brandstofresten op de cilinderwanden ophopen. Dit kan motoronderdelen, waaronder bougies en uitlaatsystemen, extra beschadigen, waardoor de onderhoudskosten stijgen en de levensduur van de motor afneemt.

Stationair draaien en brandstofverbruik

Stationair draaiende voertuigen kunnen meer brandstof verbruiken dan u beseft. Dit heeft direct invloed op hoeveel u aan benzine uitgeeft en hoe vaak u moet tanken. De hoeveelheid brandstof die een voertuig verbruikt tijdens het stationair draaien is afhankelijk van factoren als het gewicht, de grootte van de motor en de soort brandstof die hij verbruikt. "Stationair draaien kan tot 2 liter brandstof per uur verbruiken, met een uitstoot van meer dan 5,26 kg CO2.”(3) 

Sommige landen hebben zelfs wetten die het stationair draaien van de motor inperken en boetes opleggen aan bestuurders die ze overtreden, zoals het VK, Frankrijk of Duitsland.

Download deze gratis infographic om doeltreffende manieren te ontdekken die de brandstofkosten terugdringen.  

Stationair draaien van motoren en het milieu 

Stationair draaien en brandstofverspilling hebben ook ernstige gevolgen voor het milieu. Stationair draaien van motoren is bijzonder schadelijk voor de luchtkwaliteit en de Wereldgezondheidsorganisatie schat dat luchtverontreiniging elk jaar verantwoordelijk is voor 4,2 miljoen sterfgevallen.(4) In Europa is luchtverontreiniging een belangrijke oorzaak van vroegtijdige sterfte en ziekte en het grootste ecologische gezondheidsrisico in Europa.(5) 

Daarom heeft de Europese Commissie een reeks wetsvoorstellen aangenomen die aangeven hoe zij tegen 2050 klimaatneutraliteit in de EU wil bereiken, met inbegrip van de tussentijdse doelstelling van ten minste 55% nettovermindering van de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030.(6)  

Mogelijke oplossingen om het stationair draaien van de motor te verminderen 

Voor veel mensen is het belangrijk om hun motor minder lang stationair te laten draaien, zo niet noodzakelijk. Hoewel iedereen baat kan hebben bij minder stationair draaiende auto's op de weg, kunnen bijvoorbeeld bedrijfseigenaars die hun wagenpark moeten beheren geld besparen door de tijd dat ze stationair draaien te verminderen.

 1. Voor bestuurders van kleine voertuigen is het aan te raden de motor uit te zetten als u van plan bent langer dan 10 seconden stil te staan. Het is een mythe dat het opnieuw starten van uw motor meer gas verbruikt en motorslijtage veroorzaakt. 
 2. Besteed geen tijd aan stationair draaien om uw motor op te warmen - begin gewoon te rijden. Motoren worden sneller warm als er mee gereden wordt dan wanneer ze stationair draaien
 3. GPS fleet tracking software is één van de mogelijke manieren om het stationair draaien in wagenparken te verminderen. Deze software kan gebruikt worden om gegevens te verzamelen over wat voertuigen en bestuurders in werkelijkheid doen, zodat wagenparkbeheerders kunnen zien of er mogelijkheden zijn om de prestaties te verbeteren en minder lang stationair te draaien. 
 4. Bestuurders opleiden en begeleiden is een mogelijke oplossing om ze minder lang stationair te laten draaien. Er moet voortdurend begeleid worden, maar het zou nog beter zijn om bestuurders vanaf hun eerste werkdag te leren niet stationair te draaien. Richtlijnen voor het stationair draaien van motoren moeten deel uitmaken van uw opleidingsprogramma en veiligheidscultuur. 
 5. Wagenparkbeheerders en individuele eigenaars zouden de aanschaf van hulpaandrijvingseenheden (APU's) moeten overwegen om minder lang met de motor stationair te draaien. APU's kunnen vrachtwagens tijdens rustperiodes van stroom voorzien zonder brandstof te verbruiken, zodat bestuurders van het comfort van hun cabine kunnen genieten, zoals airconditioning en verlichting. 

Stationair draaien van motoren lijkt misschien onschuldig, maar het heeft in werkelijkheid enorme nadelige gevolgen voor iedereen. Het verspilt een aanzienlijke hoeveelheid geld aan brandstof en brengt schadelijke gifstoffen in het milieu. Houd het stationair draaien van motoren in gedachten als u aan het rijden bent, zodat u uw deel kunt doen om het te verminderen. 

Ontdek hoe ons platform u de inzichten geeft die u nodig hebt om meer te bereiken

Sources:

 1. 2008, Engine Idling - Costs You Money and Gets You Nowhere!, FreightBestPractice, Department for Transport (DfT), www.freightbestpractice.org.uk
 2.  Dong, C., Zeng, H., Chen, M., 2014. A cost efficient online algorithm for automotive idling reduction, Proceedings 2014 Design Automation Conference, No. 2593070.
 3.  https://changing-transport.org/strategies-reduce-unnecessary-engine-idling/
 4.  https://www.who.int/health-topics/air-pollution#tab=tab_1
 5.  https://www.eea.europa.eu/publications/air-quality-in-europe-2021/health-impacts-of-air-pollution
 6.  https://ec.europa.eu/clima/eu-action/transport-emissions/road-transport-reducing-co2-emissions-vehic les/co2-emission-performance-standards-cars-and-vans_es

Verizon Content team

Het Verizon Content team schrijft graag over de ontwikkelingen in de markt, tips & tricks, quick-wins en inspirerende cases.


Tags: Controle kosten, Omzet & ROI, Teammanagement

Wellicht ook interessant voor u

Alles bekijken