HomepageKennisbankBlogRijden in de herfst en de winter? Pas op voor deze vijf gevaren
3 minuten om te lezen

Rijden in de herfst en de winter? Pas op voor deze vijf gevaren

Door Jan Willem Doornbos 2 februari 2020

De dagen worden korter en de temperatuur daalt, en de kans op ongevallen op de baan neemt weer toe. Gladde wegen en een slecht zicht zorgen soms voor onverwachte verkeersomstandigheden, zoals een langere remweg in combinatie met een kortere reactietijd.

Voor installateurs zijn de herfst- en wintermaanden de drukste maanden van het jaar, want na de warmere zomermaanden doen mensen plotseling weer een beroep op hun cv- en verwarmingsketels.

Een gewaarschuwd man is er twee waard, en voor bedrijven die actief zijn in de verwarmingssector is dat zeker het geval. Daarom is het voor hen belangrijk dat ze hun werknemers veilig op pad sturen. Wees u dus bewust van de risico’s, en probeer ze tot het minimum te beperken.

1. Aquaplaning

Bij regen bestaat het risico dat er zoveel water op de weg blijft liggen, dat de banden het niet meer aankunnen. Er ontstaat dan een waterlaag tussen het wegdek en de banden, waardoor het onmogelijk wordt om het voertuig nog te besturen.

Dit verschijnsel heet aquaplaning. In dat geval is het belangrijk dat uw werknemers niet op de rem duwen, maar het gaspedaal loslaten en de koppeling induwen totdat ze het voertuig weer onder controle hebben.

Nog beter is om het risico op aquaplaning zoveel mogelijk te voorkomen, bijvoorbeeld door op een nat wegdek een gematigde snelheid aan te houden – zeker als er sprake is van langsgroeven – en door de banden op tijd te vervangen. Aquaplaning komt namelijk vooral voor bij versleten banden. Hoe slechter het profiel, hoe moeilijker het wordt om het water af te voeren en hoe groter de kans dat het voertuig onbestuurbaar wordt.

Zorg ervoor dat de bandencheck altijd wordt meegenomen in het onderhoud van uw wagenpark. Leg uw onderhoudsschema vast in uw fleetmanagementsysteem en stel in dat u op tijd herinneringen krijgt over het ingeplande onderhoud.

2. Rijden op zomerbanden

Veel mensen denken dat winterbanden alleen belangrijk zijn als het vriest, maar niets is minder waar. Als de temperatuur onder de 7 graden Celsius zakt, kan het rubber van zomerbanden hard worden. Daardoor presteren ze minder goed dan winterbanden. Winterbanden hebben een beter profiel, verkorten de remweg bij ijs of sneeuw, en zorgen ook voor meer grip bij regen.

GPS tracking een overweging voor uw organisatie? Lees in onze Buyer’s Guide waar u op moet letten bij de aanschaf van een systeem.

Ook hier geldt dus dat het verstandig is om de bandencheck mee te nemen in het onderhoudsschema. Stel in uw fleetmanagementsysteem een herinnering in wanneer het weer tijd wordt om de zomerbanden te vervangen door winterbanden.

Vergeet daarbij ook niet om een alert in te stellen op het moment dat de lente opnieuw aanbreekt. Zo stuurt u uw werknemers opnieuw veilig met zomerbanden op pad. Dat is niet alleen bevorderlijk voor de slijtage, maar verhoogt ook de veiligheid van uw werknemers. Bij warm weer hebben winterbanden namelijk een langere remweg.

3. Gladheid

Zowel regen, sneeuw als ijzel kunnen voor gladde wegen zorgen, en aan alle drie is er in de donkere maanden geen gebrek. In de herfst en de winter loont het dus extra de moeite dat uw werknemers zich aan de snelheidslimieten houden en geen bruuske manoeuvres uitvoeren, zoals onnodig hard remmen.

Met de inzichten uit uw fleetmanagementsysteem kan u dit tegengaan. Spreek uw werknemers erop aan als ze vaak harder rijden dan toegelaten en stimuleer ze om een veiligere rijstijl te hanteren.

4. Verminderd zicht

Een slechter zicht door mist, regen of sneeuw kan ervoor zorgen dat bestuurders minder tijd hebben om alert te reageren. Het is dus belangrijk dat ze hun snelheid aanpassen en dat ze beschikken over goed werkende lichten om hun eigen zicht en de zichtbaarheid naar anderen toe te verhogen.

Controleer daarom regelmatig of alle voertuiglampen werken en neem ze mee in de onderhoudsplanning in uw fleetmanagementsysteem.

5. Afleiding

Afgeleid zijn achter het stuur is sowieso al niet bevorderlijk voor de verkeersveiligheid, en bij een glad wegdek is het nog gevaarlijker. Zorg er daarom voor dat uw werknemers zich concentreren op de baan en niet bezig zijn met hun smartphone. Ook u kan daarbij helpen. Check in uw fleetmanagementsysteem of de werknemer aan het rijden is op het moment dat u hem wilt bellen. In het systeem ziet u altijd de actuele gps-locatie van uw installateurs.


Jan Willem Doornbos

Jan Willem schrijft graag over de ontwikkelingen in de markt, tips & tricks, quick-wins en inspirerende cases.


Tags: Veiligheid, Prestaties & Training

Wellicht ook interessant voor u

Alles bekijken