HomepageKennisbankBlogMarkt trends en inzichten: Dashcam in de auto
5 minuten om te lezen

Markt trends en inzichten: Dashcam in de auto

Door Verizon Content team 15 augustus 2022

Wat is een dashcam voor in de auto?  

Ze kunnen ongevallen vastleggen, verzekeringspremies verlagen en het gedrag van bestuurders helpen corrigeren – niet verwonderlijk dat dashcams steeds populairder worden bij bedrijven en particulieren.

Een dashcam is een geïntegreerde camera die alles opneemt wat er buiten de auto gebeurt. De op de weg gerichte camera wordt vastgemaakt op het dashboard, aan de zijkanten of aan de achterkant van het voertuig.

Dit soort technologie zorgt voor informatie uit de eerste bron – nuttig bij het bepalen wat er is gebeurd in de momenten vlak voor een ongeval. Op die manier kun je bijvoorbeeld het gedrag van een bestuurder analyseren om de feiten te verduidelijken bij verzekeringsclaims. Maar natuurlijk kunnen deze beelden ook helpen om het rijgedrag van chauffeurs te corrigeren en zo toekomstige botsingen te helpen voorkomen. De dashcam legt bijvoorbeeld vast hoe de chauffeur een rijstrook verlaat en hoeveel afstand hij of zij houdt tot voorliggers. Deze beelden kunnen bijvoorbeeld verbeterd rijgedrag van de bestuurder laten zien.

Dashcam auto

De markt van auto-dashcams in Europa

Volgens een onderzoek van Berg Insight was de exponentiële groei van dashcams in particuliere voertuigen goed voor het grootste omzetaandeel binnen de dashcam markt van meer dan 65% in 2020 en zal het naar verwachting tussen 2021 en 2028 sneller toenemen dan ooit tevoren. De reden hiervoor is het groeiende bewustzijn bij bestuurders over de voordelen van dashcams in auto’s en de wereldwijde ingevoerde en regelgeving met betrekking tot verkeersveiligheid.[1]

Als we alleen naar Europa kijken, wordt het aantal geïnstalleerde actieve videotelematicasystemen geschat op bijna 800.000 eenheden in 2020. De voorspelling is dat dit cijfer jaarlijks zal toenemen met bijna 18%, waardoor er in 2025 circa 1,8 miljoen toestellen in gebruik zullen zijn. Dit betekent dat de Europese markt voor videotelematica groeit van 280 miljoen dollar in 2020 tot ongeveer 620 miljoen dollar in 2025.[2]

Ook zien we een grote groei bij bedrijfsvoertuigen: van 2021 tot 2028 wordt een jaarlijkse groei van meer dan 12% en een marktvraag van meer dan 35 miljoen eenheden in 2028 voorspeld. [3]

De reden voor deze spectaculaire groei is dat dashcam-opnames van cruciaal belang kunnen zijn bij het monitoren van het rijgedrag van de bestuurder en omdat ze ongevallen en onterechte schadeclaims helpen beperken. Volgens een recente studie die ABI Research voor Verizon Connect in Nederland heeft uitgevoerd, heeft 59% van de gebruikers die een dashcam in de cabine hebben hangen de kosten van ongevallen teruggedrongen en heeft 55% zijn verzekeringskosten verlaagd.[4]

De Europese markt voor videotelematica wordt tot dusverre grotendeels gedomineerd door activiteiten op de Britse eilanden, terwijl de meeste andere landen in Europa nog niet op grote schaal zijn overgestapt op dashcams.

Bekijk de Verizon Connect dashcam in actie. Vraag hier een gratis demo aan

 

De toekomst van dashcams op de Europese markt

Videotelematica bevindt zich nu in een groeifase die volgens het onderzoek van Berg Insight nog vele jaren zal duren. De meest geavanceerde markten zijn Noord-Amerika en het Verenigd Koninkrijk, waar veel van de toonaangevende aanbieders zijn gevestigd en tot nu toe het meest succesvol zijn geweest. Berg Insight voorspelt een aanhoudend sterke acceptatie van videotelematica-oplossingen voor alle regio's, inclusief de rest van Europa en daarbuiten in 2021-2025.[5]

Ook het stijgende aantal autodiefstallen en ongelukken, evenals het overheidsbeleid, zorgden voor een aanzienlijke toename van de vraag naar dergelijke producten in de afgelopen jaren. 

Dashcams worden ook in Nederland steeds populairder. Volgens een recente studie van ABI Research, uitgevoerd in opdracht van Verizon Connect in Nederland, had 49% van de respondenten in 2021 een video-oplossing in hun wagenpark geïnstalleerd.[6]

Op korte termijn zal de vraag naar geavanceerde functies, zoals bestuurdersassistentie, inclusief dodehoekdetectie, waarschuwingssystemen voor het onbedoeld verlaten van de rijstrook of systemen om botsingen te vermijden, sterk toenemen. Veel gebruikers beschouwen dashcams als een nuttig hulpmiddel om ongevallen te helpen voorkomen en fraude te vermijden.

Videotelematica wordt inderdaad steeds meer mainstream naarmate de barrières gerelateerd aan bestuurdersprivacy geleidelijk verdwijnen. Bovendien zien we steeds vaker geavanceerde kunstmatige intelligentie- en machine vision-mogelijkheden in het aanbod van videotelematicasystemen. Verwacht wordt dat de implementatie van 2-kanaals dashboardcamera's, die ook vastleggen wat er achter het voertuig gebeurt, wagenparkbeheerders zullen helpen om een totaalbeeld te krijgen.

Hoe werken dashcams in auto's

Verizon Connect Integrated Video bundelt de kracht van HD-video, AI en bestuurdersgegevens en biedt een hoge mate van beveiliging voor de data die worden vastgelegd en opgeslagen binnen onze telematicasystemen.

De installatie van deze dashcam is heel eenvoudig en duurt in een ervaren werkplaats meestal zo’n 30 minuten. De installateur bevestigt de camera aan het dashboard en sluit de video-uitgangskabel aan op het gps-apparaat dat zich meestal onder het dashboard bevindt.

hoe werkt integrated video dashcam auto

Zodra de dashcam geïnstalleerd is en de bestuurder het voertuig start, begint de dashcam met opnemen.  Als er sprake is van een plotse versnelling, vertraging of een scherpe bocht, classificeert het gps-systeem die gebeurtenis als een botsing ofwel als gevaarlijk, riskant of laag risico rijgedrag, waaarop het samen met de opname een melding naar de wagenparkbeheerder stuurt, die de situatie vervolgens kan beoordelen.

Deze informatie is zeer nuttig voor het verbeteren van de rijstijl, omdat u zo kunt nagaan wat er is gebeurd en hoe u dit in de toekomst kunt helpen voorkomen. Bovendien kunt u met de Verizon Connect dashcam videobeelden van een specifiek tijdstip opvragen, een voorbeeld van de clip bekijken en de video binnen enkele minuten in uw e-mail ontvangen, zodat u gericht actie kunt ondernemen.

Bekijk de Verizon Connect dashcam in actie. Vraag hier een gratis demo aan

Bronnen:

1,2,3,4 The Video Telematics Market. M2M Onderzoeksreeks 2021.www.berginsight.com

4,6 Fleet Trends Report Netherlands 2022 


Verizon Content team

Het Verizon Content team schrijft graag over de ontwikkelingen in de markt, tips & tricks, quick-wins en inspirerende cases.


Tags: Controle kosten, Data & Analytics, Teammanagement, Veiligheid

Wellicht ook interessant voor u

Alles bekijken