HomepageKennisbankBlogZo maakt u een einde aan tachograaffraude
3 minuten om te lezen

Zo maakt u een einde aan tachograaffraude

Door Jan Willem Doornbos 14 maart 2019

Het aantal gevallen van fraude met digitale tachografen neemt in rap tempo toe, zo valt in de media te lezen. En dat is een groot probleem, want als er met de tachograaf gesjoemeld wordt, valt niet te achterhalen of een chauffeur zich wel aan de wettelijk verplichte rij- en rusttijden houdt. Voor minister Van Nieuwenhuizen reden om dit probleem aan de kaak te stellen in de Tweede Kamer. Wilt u ook aan de slag met het verminderen van fraude met tachografen? En tegelijkertijd uw planning efficiënter maken en besparen op kosten voor onderhoud en brandstof? Een slimme tachograaf biedt uitkomst.

Tachograaf uitlezen: een tijdrovend proces

Als wagenparkbeheerder weet u dat u een tachograaf moet installeren in elk voertuig in uw wagenpark. Met de gegevens die dit apparaat verzamelt, kunt u aantonen dat uw chauffeur zijn rusttijden in acht neemt. Maar waarschijnlijk weet u ook dat het uitlezen van een tachograaf nogal wat tijd in beslag kan nemen. Verizon Connect ondervroeg wagenparkbeheerders over deze taak en de uitkomsten waren opvallend. Zo heeft slechts 15 procent de mogelijkheid tachodata direct te downloaden. Nóg verontrustender is dat de meeste wagenparkbeheerders meer tijd kwijt zijn aan het herstellen van verkeerd ingevoerde tachograafdata dan om ze in te zien en ze te downloaden. 28 procent heeft een uur nodig om fouten te herstellen, bij 35 procent duurt dit een halve dag en 14 procent is hier een hele dag mee bezig. Ongelofelijk, maar waar: 10 procent is tussen de twee en drie dagen zoet met het herstellen van fouten.

Wat is een slimme tachograaf?

Een slimme tachograaf is een tachograaf die gekoppeld is aan uw fleetmanagementsoftware. U installeert een tachograaf-trackingunit met gps, die verbinding maakt met de tachograaf in uw voertuig en relevante gegevens naar uw fleetmanagementsysteem stuurt. Zo heeft u vervolgens – nagenoeg altijd en overal – inzicht in de status van uw chauffeur, het voertuig en de motor. Voertuigen hoeven dus niet langer fysiek aanwezig te zijn om de meest recente tachograafdata uit te lezen. U downloadt heel eenvoudig up-to-date rapportages via internet.

Bovendien heeft u een compleet near-realtime overzicht van de tachostatus van elke chauffeur tot uw beschikking. Gewapend met deze informatie neemt u sneller beslissingen en kunt u nog nauwkeuriger plannen. Eén blik op de resterende rij-uren vertelt u aan wie u nieuwe opdrachten en leveringen veilig kunt toewijzen. Daarnaast is het mogelijk om proactieve meldingen in te stellen die waarschuwen voor naderende en te late pauzes.

GPS tracking een overweging voor uw organisatie? Lees in onze Buyer’s Guide waar u op moet letten bij de aanschaf van een systeem.

Efficiëntie, productiviteit en veiligheid vergroten

De tachograaf-trackingunit verzamelt ook data over bijvoorbeeld locatie, snelheid, aankomst- en vertrektijden bij een opdracht en stationair draaien. Hiermee is het eenvoudig om afwijkingen in tachodata te ontdekken, zoals verkeerd ingevoerde pauzes. En als deze informatie gecombineerd wordt met data over onderhoudsstatus van het voertuig en de rijstijl, zijn in het hele wagenpark efficiëntie, productiviteit en veiligheid te vergroten.

Een slimme tachograaf creëert één versie van de waarheid. Fraude met een tachograaf behoort daarmee tot het verleden.

Ik wil graag meer weten!

De digitale-tachograafoplossing van Verizon Connect is onderdeel van een volledig uitgerust assortiment met coaching van bestuurders, tankkaartbeheer, voertuigvolgsysteem, routeoptimalisatie en commerciële navigatie. Meer weten over de mogelijkheden om efficiënter te plannen en te besparen op kosten voor brandstof en onderhoud? Vraag een gratis demo aan. We laten u dan in vijftien minuten zien wat ons platform voor uw organisatie kan betekenen.


Jan Willem Doornbos

Jan Willem schrijft graag over de ontwikkelingen in de markt, tips & tricks, quick-wins en inspirerende cases.


Tags: Inspecties, Productiviteit & Efficiëntie, Teammanagement, Veiligheid

Wellicht ook interessant voor u

Alles bekijken