HomepageKennisbankBlogDe top 3 opkomende trends in telematica voor wagenparken in België voor 2023.
5 minuten om te lezen

De top 3 opkomende trends in telematica voor wagenparken in België voor 2023.

Door Verizon Content team 6 maart 2023

Dit jaar namen meer dan 1.300 professionele wagenparkbeheerders deel aan het onderzoek voor het Verizon Connect 2023 Fleet Technology Trends Rapport, waaronder 150 Belgische wagenparkbeheerders en deskundigen op het gebied van mobiliteit. Hun antwoorden leverden waardevolle inzichten op die wagenparken kunnen gebruiken om hun activiteiten te verbeteren, waaronder deze drie opkomende trends in telematica voor wagenparken.

Trend #1: De opkomst van EV's 

Volgens het Fleet Technology Trends Rapport 2023 België, maken wagenparken steeds meer gebruik van elektrische voertuigen. In België is de toename van elektrische voertuigen zelfs opmerkelijk, 27% van de ondervraagde wagenparkbeheerders geeft aan dat ze EV’s gebruikt hebben in 2022, wat 41% procent meer is dan vorig jaar.

Een van de grootste obstakels voor de invoering van EV's is een gebrek aan oplaadinfrastructuur. Ook al vinden wagenparkbeheerders EV's wenselijk vanwege de verminderde uitstoot en de lage kosten om ze van stroom te voorzien, zonder laadstations langs hun routes zijn ze gewoon niet inzetbaar.

Maar dat kan binnenkort veranderen.

Een van de uitdagingen om het gebruik van EV's te stimuleren, is het aanleggen van een infrastructuur voor het opladen, waardoor EV's in de toekomst toegankelijker worden voor wagenparken. Het zal tijd vergen om deze infrastructuur uit te bouwen, maar het is nu tijd om te beginnen met plannen.

Het is belangrijk voor wagenparken om een doordachte aanpak te hanteren bij de invoering van EV's. Technologieën voor wagenparken kunnen daarbij helpen. Zo kan GPS fleet tracking software wagenparken helpen bij:

 • Het bepalen welke voertuigen vervangen moeten worden door EV's
 • Het ontwikkelen van een geoptimaliseerde strategie voor het opladen van EV's 
 • Het vergelijken van de kosten tussen EV's en andere wagenparkvoertuigen
 • Het optimaliseren van routeplanning nadat EV's aan het assortiment worden toegevoegd

Trend #2: Valse claims bestrijden met video's

Wagenparkbeheerders weten maar al te goed dat hun voertuigen bewegende doelen zijn voor valse schadeclaims. Onterechte claims kunnen ongelooflijk duur zijn, vooral als de zaak voor de rechter komt.

Dashcam oplossingen geven wagenparken het beste instrument om zich te beschermen tegen valse claims en de kosten die daarmee gepaard gaan. Gewapend met videobeelden, van zowel de binnenkant van de cabine als de buitenkant van het voertuig, hebben wagenparken onweerlegbaar bewijs om chauffeurs vrij te pleiten en hun bedrijf te beschermen tegen valse claims.

Van de gebruikers van videotelematica in België vond 74% deze "zeer" of "extreem" nuttig. De belangrijkste doelen die werden bereikt door het gebruik van deze telematica waren:

 • Betere veiligheid van de chauffeur 
 • Bescherming tegen valse claims
 • Minder ongevallen
 • Verminderde verzekeringskosten 

Het bereiken van deze doelstellingen helpt wagenparken om de veiligheid te verhogen en tegelijkertijd de kosten in verband met verzekeringen, ongevallen en onterechte claims te verlagen. Het helpt hen ook hun investering terug te verdienen en sneller dan men zou verwachten.      

Om meer te weten te komen over de ROI en de doelen die de ondervraagden hebben bereikt door het gebruik van videotelematica, download het 2023 Fleet Technology Trends Rapport België

Trend #3: Asset tracking gebruiken om de prestaties van apparatuur en trailers te verbeteren

Asset tracking hielp bedrijven in België om strategische KPI's te verbeteren. 66% van de wagenparkbeheerders verbeterde het gebruik van hun apparatuur en trailers.

Ook vond 73% van de ondervraagden die de technologie gebruikten deze "zeer" of "extreem" nuttig voor hun bedrijf.

Asset tracking gebruikt GPS om wagenparkbeheerders informatie te geven over de locatie van zwaar materieel, aanhangwagens en waardevolle activa. Het geeft ook kostbare data weer zoals:

 • Motoruren en onderhoudsgeschiedenis voor laders, kranen, bulldozers en graafmachines
 • Wanneer de apparatuur aan inspectie toe is
 • Of een aanhangwagen geladen of leeg is
 • Hoe productief een apparaat is

Asset tracking helpt wagenparken om doelstellingen op het gebied van productiviteit, gebruik en veiligheid te bereiken, wat de toename van het gebruik ervan kan verklaren. De ondervraagden meldden een verbetering van:

 • Gebruik van apparatuur/trailers
 • Efficiëntie/productiviteit van chauffeurs/werknemers
 • Veiligheid van apparatuur/trailers
 • Efficiëntie/productiviteit van kantoorpersoneel/management

Wagenparken maken gebruik van GPS asset tracking om hun waardevolle assets - zowel apparatuur als werknemers - beter te benutten. Deze technologie helpt wagenparken beter te voldoen aan de eisen van de klant en bespaart ook kosten.

Het 2023 Fleet Technology Trends Rapport België onthult welke doelen de ondervraagden hebben bereikt met asset tracking en hoe snel ze een ROI zagen. Download het rapport hier om de ROI-resultaten van asset tracking te bekijken.

Ontdek meer technologische trends om uw wagenpark te verbeteren

Het 2023 Fleet Technology Trends Rapport België onthult nog meer manieren waarop wagenparken technologie en telematica gebruiken om dagelijkse uitdagingen te overwinnen, hun doelen te bereiken, de operationele efficiëntie te verbeteren en de kosten te verlagen.

Ontdek hoe ons platform u de transparantie geeft die u nodig hebt om meer gedaan te krijgen.


Verizon Content team

Het Verizon Content team schrijft graag over de ontwikkelingen in de markt, tips & tricks, quick-wins en inspirerende cases.


Tags: Controle kosten, Data & Analytics, Klantenservice, Productiviteit & Efficiëntie, Projectmanagement, Ritregistratie, Teammanagement, Veiligheid, Voertuigbeveiliging

Wellicht ook interessant voor u

Alles bekijken